Jarmuż jest rośliną, którą możemy uprawiać w naszych przydomowych ogródkach.
Jest to odmiana kapusty, znana jest w naszym kraju od wielu lat, szczególnie dobrze wygląda jako dekoracja potraw, często będziemy widywali jarmuż na stołach, półmiskach z wędlinami. Warto zwrócić uwagę, iż obecnie coraz częściej zwracamy uwagę na fakt, iż posiada ona wiele składników odżywczych, coraz częściej hodujemy ją w naszych ogródkach. Częścią jadalną są liście, możemy wykorzystać je do surówki, warto zwrócić uwagę, iż możemy także zamrozić jarmuż, aby dostarczał do organizmu niezbędnych składników odżywczych także zimą.
Bogaty w witaminy jarmuż w naszym ogrodzie
Jarmuż to roślina dwuletnia, zatem liście pojawią się dopiero w drugim sezonie, możemy pozostawić łodygę na zimowanie, wówczas możemy uzyskać nowe liście. Oczywiście warto zbierać liście zaczynając od najstarszych, dzięki czemu roślina będzie lepiej się rozwijała, będzie wypuszczała kolejne liście. Jest to roślina, którą możemy rozsiewać wczesną wiosną, warto zwrócić uwagę, iż powinniśmy zwrócić uwagę na temperaturę, wilgotność gleby, z pewnością ciepłe, słoneczne dni w czasie wiosny będą sprzyjały szybszemu wzrostowi sadzonek.
W przypadku sadzenia nasion możemy namoczyć je w wodzie, na dzień przed wysiewem, dzięki czemu możemy nieco przyspieszyć kiełkowanie. Możemy wysiewać jarmuż w rzędach, zachowując odległość około 20-30 cm. Jest to roślina tolerancyjna na zmiany temperatury, wymaga małej ilości słońca, zatem bardzo dobrze nadaje się do uprawy w różnych warunkach. Możemy oczywiście zwrócić uwagę na odpowiednie nawożenie gleby za pomocą obornika. Jest to roślina, która rośnie dość szybko, w przypadku kiedy gleba jest wilgotna i wolna od chwastów z pewnością uzyskamy bardzo dobre efekty uprawy.
Dlatego coraz częściej w naszych ogrodach pojawia się jarmuż uprawa jest mało wymagająca, bo możemy uzyskać odmiany kapusty, która będzie zawierała dużo witamin, składników odżywczych. Jarmuż jest bogaty w witaminy C oraz K, zawiera także dużo błonnika oraz wapnia, dodatkowo jest bogaty w przeciwutleniacze.